Taimedega töökeskkonna täiustamine on alati väärt mõte. Siiski ei tasu esimese asjana aianduskauplusesse tõtata ning taimi kontorisse üksnes väljanägemise järgi valida. Esmaste emotsioonide ajel tehtud valikud ei vii sageli parimate tulemusteni. Toome välja 5 olulist punkti, mis aitavad jõuda mõtestatud ning kestvate sisehaljastuse lahenduseni.

1. Mis on taimede kontorisse toomise eesmärk?

Esmase sammuna tuleks mõelda läbi peamised eesmärgid, mida tööruumis taimede abil luua või parendada soovime. Nähtavasti veedate kontoris suure aja oma töönädalast. Seepärast tasub kollektiiviga ruumis ringi vaadata ning analüüsida, kuidas saaksite taimede abil töökeskkonda mugavamaks ja kasutajasõbralikumaks muuta.

Näiteks on taimede abil võimalik:

  • luua privaatseid ruumiosasid;
  • suunata inimesi kontoris soovitud liikumisteid kasutama;
  • summutada taustamüra;
  • parandada sissehingatava õhu kvaliteeti;
  • teha kontorit trendikamaks;
  • hoida ruumi õhuniiskuse taset stabiilsena.

Mõelge kollektiivis läbi, kas soovite kontorisse eraldiseisvaid taimi või üht selgelt esile tõusvat rohelust pakkuvat elementi. Esimesel juhul tuleks panna paika, kas soovite kasutada erinevat liiki, sorti, mõõtu ning värvusega taimi või pigem sarnaseid taimi. Kui sihiks on leida kontorisse keskne rohelust pakkuv soolotaim või -element võiks efektseks lahenduseks olla näiteks suuremõõtmeline palmipuu, kunstiteosena mõjuv bonsai või ühtlast tausta pakkuv rohesein.

Erinevad kontorisse paigutatud taimed võiksid moodustada ideelise terviklahenduse. Lihtsaim viis selleks on kasutada läbivalt üksteisega visuaalselt harmoneeruvaid taimi ning disainilt üksteisega sarnaseid taimepotte. Näiteks võite disainida taimepotid lähtuvalt oma ettevõtte tunnusvärvidest või sümboolikast. Nõnda saavad kontoritaimed ja nendega seotud kujunduselemendid olla ka väärtuslikud ettevõtte visuaalse identiteedi kandjad ja edasi andjad.

Kui eesmärgid ja üldine kontseptsioon paigas, on kõik eeldused suurepärase kujunduslahenduse sünniks loodud!

2. Kuhu taimed paigutada?

Enne taimede kontorisse toomist on tarvis panna paika nende asukohad.  On oluline, et taim ei satuks ruumikitsikusse ning ei muutuks ruumis liikujatele takistuseks. Kui kontoris valitseb ruumipuudus, soovitame otsida võimalusi taimede lakke või seintele riputamiseks. Modernsetes kontoriruumides on üha suuremat populaarsust saavutamas erinevad vertikaalsed haljastuslahendused, näiteks moodulitest roheseinad ning vertikaalsed taimeaiad. 

Kui tööruumides on uutele taimedele ruumi avaralt, tuleks kaardistada kõik ruumiosad, lauapinnad ja sopikesed, mis kollektiivi hinnangul rohelust vajavad. Selleks, et hiljem oleks lihtne taimekataloogist konkreetseid taimi valida, võiks märkida üles ka vajalike taimede ligikaudsed kõrgused ning laiused.

3. Milliseid kasvutingimusi saame taimedele pakkuda?

Selleks, et kontoritaimed kaua kaunitena püsiksid, tuleb taimedele tagada soodsad kasvutingimused. Valdav osa toataimi on looduslikult pärit soojema kliimaga aladelt, kus valgusolud  on tavapärastest siseruumide tingimustest oluliselt paremad. Juhul, kui kontoris pole võimalik taimi akende lähedusse paigutada, on asjakohane teha valikud poolvarjulisi tingimusi taluvate taimeliikide seast. Sellisteks taimedeks on näiteks tõlvlehik, kuld-nõelköis, sulgvõhk ning havisaba. Vähese loomuliku valguse korral on lahenduseks ka spetsiaalsete kunstlikku valgust tekitavate lampide kasutamine. 

4. Kuidas tagada taimedele korrapärane hooldus?

Tõenäoliselt kerkib kollektiivis üles küsimus “Kes neid taimi kastma hakkab?” Mõelge läbi, kui palju saate iganädalaselt taimedele hoolt pühendada. Lisaks kastmisele vajavad taimed aeg-ajalt ka väetamist, kuivanud lehtede eemaldamist, kärpimist ja ümberistutamist.  Üheks võimaluseks on kokkulepe konkreetse töötajaga, kes hea meelega taimedega tegelemise enda kanda võtab. Kui aga kontoris on pigem seltskond, kes tahab taimi imetleda, kuid kastmise jätaks mõne tõelise rohenäpu hooleks, tasub taimede hooldamine usaldada seda teenust pakkuvatele spetsialistidele.

Taimehoolduse spetsialistid hoolitsevad selle eest, et tagatud oleks taimehoolduse järjepidevus. Järjepideva teadliku taimehooldusega on võimalik tagada soetatud taimedele pikk eluiga ning atraktiivne välimus.

5. Kust sobivad taimed ja ümbrispotid leida?

Kontorihaljastuse planeerimise viimase sammuna tuleb panna kokku ostunimekiri taimedest (liik ja sordinimi, taime kõrgus) ja ümbrispottidest (suurus peab kattuma taime enda ümbrispoti diameetriga), mida soovite enda kontorihaljastuses kasutada. Seejärel tuleb leida selliseid lahendusi pakkuvad aianduskauplused.

Potilillede ja sobiva suurusega ümbrispottide kokku kombineerimine erinevate teenuse pakkujate vahel võib osutuda parajaks sudokuks. See aga ei peaks osutuma takistuseks inspireeriva sisehaljastuse loomisel. Teie väärtuslikku aega annavad kokku hoida sisehaljastusele spetsialiseerunud ettevõtted, kus saate ühest kohast kõik vajaliku: eelistatud taimed, vastava disaini ja suurusega ümbrispotid, taimede transpordi ning vajadusel ka taimede järelhoolduse.

Laialdase taime ja ümbrispoti valikuga saate tutvuda Plantariumi e-poes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga