Kontoritaimed ei ole üksnes loodusliku roheluse ning esteetilise ilu loojad. Paljud taimed aitavad parandada ruumides sissehingatava õhu kvaliteeti, rikastades seda olulisel määral hapniku ja niiskusega ning eemaldades õhust toksilisi osakesi. Oluliseks tuleb pidada ka taimede tervistavaid ning meeli kosutavaid omadusi. 

USA kosmoseagentuur NASA viis juba 1989. aastal läbi uuringu, kuidas siseruumide õhukvaliteeti erinevate toataimed abil parandada. 

Kui palju taimi peaks ruumis olema? NASA soovituseks on paigutada ruumi iga ca 10 m2 pinna kohta üks keskmise suurusega taim. 

Siin on meie valik armastatud toataimedest, mis aitavad tööruumide mikrokliimat parandada.

KULD-NÕELKÖIS

Kuld-nõelköis (Epipremnum pinnatum) on kiirekasvuline ning vähenõudlik ronitaim. Taime erksavärvilise lehestiku abil on võimalik luua ka kõige monotoonsema ilmega ruumi efektne värvilaik. Tõhusa õhupuhastajana seob nõelköis õhus olevaid formaldehüüde ning süsinikmonooksiidi. Feng Shui õpetuste kohaselt on tegemist taimega, mis tõmbab ligi õnne ja jõukust.

AALOE

Harilik aaloe (Aloe vera) on tuntud kui tõhus põletuste ja ärrituste leevendaja. Vähem teatakse, et aaloe toodab tõhusalt hapnikku ning eemaldab õhust toksiine. Veel enam – taim toimib õhusaaste osas ka indikaatorina: kui kemikaalide konsentratsioon õhus on muutunud liiga kõrgeks,  annab taim lehtedele tekkivate pruunide laikude abil sellest ohust omanikule märku. Taime kasvatamine on lihtne ka algajale taimekasvatajale. Aaloet peetakse halva energia ning ebaõnne vastu võitlevaks toataimeks. 

HAVISABA

Havisaba (Haworthia) on väga populaarne toataim, kuna valdav osa liike ja sorte on äärmiselt vähenõudlikud. Taim lepib vähese valgusega, vältida tuleks liigset kastmist. Kuna havisaba on haigustekitajate ning kahjurite suhtes vastupidav, võib ta sobivate kasvutingimuste korral rõõmustada omanikku mitmekümne aasta vältel. Õhust absorbeerivad havisabad tervist kahjustavaid ühendeid nagu formaldehüüd ja benseen. Taimi saab hõlpsasti kasutada “ehitusmaterjalina” – avatud interjööri paigutatuna pakuvad taime pikad kordumatu mustriga lehed lihtsa võimaluse õhuliste “seinte” loomiseks.

PORTULAK-TURDLEHT

Portulak-turdleht (Crassula ovata), tuntud ka kui ahvileivapuu ja rahapuu, on efektiivne õhupuhastaja. Välimuselt meenutab ta bonsaid, mille lehed on prisked, ümarad ja kaetud vahakihiga. Tänu suurepärane paljunemisvõimele pistikute kaudu on portulak-turdleht dekoratiivtaimena tuttav juba ammustest aegadest. Iidsete Hiina veendumuste kohaselt aitab “rahapuu” soodustada jõukuse ja õitsengu saabumist. Hiinas võite sageli ka tänapäeval neid kauneid taimi märgata kaupluste, restoranide ja kontorite sissepääsude juures kliente ning rahaõnne ligi meelitamas.

SULGVÕHK

Sulgvõhk (Zamioculcas) on kaunis sulgjate liitlehtedega taim. Tänu vett talletavatele nahkjatele lehtedele, lihakale leherootsule ning kogukale mugulale ei vaja taim tihedat kastmist. Ideaalne taim kiire elutempoga inimese töölauale.  Sulgvõhk puhastab õhku toksilistest ühenditest nagu benseen ja tolueen.  Taime peetakse heaks närvilisuse ning stressi maandajaks.

TÕLVLEHIK

Tõlvlehik (Spathiphyllum) on lopsaka tumerohelise lehestikuga toataim, mis rõõmustab omanikke rohke õieiluga. Taime kasvatamine on lihtne, tuleb jälgida vaid kaht reeglit – tõlvlehikut tuleb piisavalt kasta ning taimele ei tohiks langeda otsene päikesevalgus. Selliste tingimuste juures puhastab taim kogu ööpäeva vältel aktiivselt õhku saasteainetest nagu ammoniaak, benseen ning formaldehüüd

HARILIK LUUDEROHI

Harilik luuderohi (Hedera helix) on teadlaste poolt kuulutatud number üks õhupuhastajaks. Taim eelistab valgusrikast või poolvarjulist kasvukohta, vältida tuleks otsest päikesevalgust. Kui õhuringlus kontoris on kehv ja õhk kuiv, võib just luuderohi olla abiks. Taime kirjeldatakse, kui efektiivset õhus leiduvate allergeenide peatajat. 

AGLAONEEMA

Aglaoneema (Aglaoema) on igihaljas laiade lehtedega taim, mida kaunistab efektne muster. Taimed on väga haiguskindlad ja üsna vähenõudlikud. Kirju lehestikuga aglaoneemad sobivad kasvatamiseks poolvarjus, tumeroheliste lehtedega sordid saavad hakkama ka varjus. Nende lopsakad lehed seovad suures koguses õhus lenduvaid toksilisi ühendeid, mida eraldub pidevalt tehismaterjalidest. Aglaoneemad on tundlikud tuuletõmbuse suhtes.

TUPS-ROHTLIILIA

Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum) on vastupidav taim. Rohtliiliad eelistavad paikneda akna vahetus läheduses, kuid taluvad edukalt ka poolvarjulisi tingimusi. Toksilistest ainetest seob tups-rohtliilia õhust peamiselt formaldehüüdi ning ksüleeni. Mida enam patogeene ruumis lendleb, seda rohkem võiks sinna paigutada ka aktiivselt nende eemaldamisega tegelevaid tups-rohtliiliaid.  

ANANASS

Ananass (Ananas comosus) kuulub bromeelialiste perekonda ning sarnaselt bromeelitele eemaldab taim õhust tervistkahjustavaid ühendeid. Toretseva lehestikuga kaunitar pakub kontoriinterjööris eksootilist silmailu ning annab võimaluse mõtteis troopilise kliimaga laiuskraadidele rännata.  Ananassitaimi leiab aianduskauplustest, kuid uudishimulikud taimesõbrad võivad ka ise küpse ananassitaime lehekroonist uue taime kasvatada. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga