Hüdrokultuurid ehk vesikultuurid kasvavad otse vedelikus ehk harjumuspärase mullasubstraadita. Hüdropotid, millesse hüdrokultuur on kasvam paigutatud, on väliselt justkui tavapärased dekoratiivsed taimepotid või -konteinerid. Poti sisu on aga omajagu erinev.

Alljärgnevalt tutvustame, miks hüdropotid nii kontoriruumides kui ka kodustes majapidamistes aina enam populaarsust koguvad. Ühtlasi aitame detailselt aru saada, kuidas taimeomaniku jaoks toataime vesikultuurina kasvatamise protsess välja näeb.

MIKS KASUTADA?

Mugav ja aegasäästev

Taimede elus hoidmine ning lopsakuse säilitamine pole omaniku jaoks enam vaevaline ega aeganõudev protsess. Lihtsa vaevaga saate hüdropoti efektiivselt töösse seada ning piisab, kui pöörate taimedele tähelepanu ja hoolt keskmiselt kord iga 3-4 nädala järel. 

Ühtlane kastmisrežiim

Hüdropott koos sellesse asetatavate poorsete, vett hästi absorbeerivate hüdrograanulitega tagavad toataimele ühtlase ning regulaarse veerežiimi. See on omakorda taimede hea tervise ning elujõulisuse alus. Saab ju sageli toataimedele saatuslikuks just liiga rohke või vähene kastmine! Veetaseme mõõdik näitab teile täpselt, millal tuleb taas vett potti lisada.

Taimede jõudsam kasv ja parem tervislik seisund

Hüdrokultuurid on reeglina paremini kaitstud erinevate haigustekitajate, hallituse, seente ning kahjurite eest. Seda peamiselt seetõttu, et pahalased vajavad edukaks elutegevuseks ning paljunemiseks mullapinda – hüdropott neile aga selleks sobilikke tingimusi ei paku. Lisaks – kuna taim ei pea kasutama oma energiat juurestiku laiendamisele, saab ta selle panna taime maapealse osa jõudsasse kasvu.  

Hooldamise vajadus väheneb

Taimede hooldamisele kulub vähem tähelepanu ja aega. Kuna hüdrokultuurid ei kasvata jõudsalt juurestikku ning erinevalt mullakultuuridest ei saa tekkida ebasoodsaid mullaprotsesse nagu hapsestumine või tihenemine, siis puudub vajadus taimi iga-aastaselt koos värske substraadiga suuremasse potti ümber istutada. Ka ei tule enamasti teha jõupingutusi haiguste, kahjurite või umbrohu tõrjumiseks. 

Pikas perspektiivis soodne

Kuna hüdrokultuurid saavad oma kindlas ja turvalises potis üsna hooldusvabalt hakkama ning on kaitstumad erinevate pahalaste suhtes, on need tavapäraselt pikaealised – ehk puudub vajadus elujõu kaotanud toataimi uute vastu välja vahetada. Samuti jäävad enamasti tegemata kulutused võitlemaks taimehaiguste ning kahjuritega.

MIDA ON ALUSTAMISEKS VAJA?

Hüdrokultuurina kasvatatav toataim

Hüdrokultuurina on võimalik kasvatada pea kõiki enamlevinud toataimi – sealhulgas näiteks viigipuid, draakonipuid, tups-rohtliiliaid, tõlvlehikuid, flamingolilli, filodendrone ja havisabasid

Hüdropott

Valida on erineva suuruse, vormi, värvi ning materjaliga  –   sealhulgas komposiitmaterjalist, plastikust, keraamilisi või metallist – hüdropotte. Hüdropoti täielikuks veekindluseks on vajalik  plastikust sisevooder ning optimaalse veetaseme tagamiseks on lisatud käepärane veetaseme indikaator.

Hüdrograanulid

Erinevate hüdrograanulite valik on üsna lai. Oluline on, et graanulid suudaksid efektiivselt niiskust  endasse imada ning seda järk-järgult vabastada. Parima kindluse kvaliteedi osas tagab RHP märgis.

Hüdrokultuuride väetis

Hüdropotti on võimalik lisada toitaineid nii tahkel kui ka vedelal kujul. Istutamisel lisatakse tahke toiteväetis poti põhja. Kuue kuu möödudes tuleb aga igal kastmiskorral taimele lisada vedelat toitelahust 

5 SAMMU, KUIDAS HÜDROKULTUUR ÜLES SEADA 

Kas efektiivselt toimiva hüdrokultuuri kokkupanek on keeruline? Sugugi mitte, kui järgite õigeid samme ja töötate kvaliteetse varustusega:

    

1. Voodri paigaldamine

Lõigake plastvooder sobilikku mõõtu. On oluline, et voodri kõrgus oleks vastavuses hüdropoti kõrgusega – selleks on antud ette ka vastavad lõikejooned. 

2. Asetage vooder ümbrispotti

Veenduge, et plastvooder asetub hüdropotti täpselt. Juhul, kui ümbrispott on sügavam, asetage poti põhja kiht hüdrograanuleid ning asetage vooder selle peale.  

3. Lisage toitaineid

Puistage tahke toiteväetis poti põhja. Suurtele taimedele ca 4, väiksematele ca 2 supilusikatäit.

4. Asetage taim ja veetaseme indikaator hüdropotti

Asetage plastvoodri põhja veetaseme indikaator ja istutatav taim. Lisage graanuleid, et taim asetseks sirgelt ning stabiilselt potis. Ärge sealjuures eemaldage taime mullapalli ümbritsevat ümbrispotti.  Veenduge, et veetaseme indikaator asetseks kenasti plastvoodri põhjas – vastasel juhul on mõõdiku näit edaspidi ebatäpne. 

5. Täitke hürdopott graanulitega

Lisage täiendavalt hüdrograanuleid kuni kogu pott saab täidetud. Soovi korral võite katta graanulite pinna dekoratiivkividega. Dekoratiivkivid aitavad varjata valgeid setterante, mis võivad graanulitele aja jooksul ladestuda – taimede tervisele mineraalide poolt tekitatud setterandid mingisugust ohtu ei kujuta.

Just nõnda lihtne see ongi! Toataimed saavad endale mõnusa kasvukeskkonna ning taimeomaniku jaoks muutub  kogu toataimendus lihtsaks ja mugavaks 😉

Allikad: 

https://www.nieuwkoop-europe.com/en/inspiration/instruction-video-this-is-how-you-assemble-hydroculture https://www.nieuwkoop-europe.com/en/inspiration/the-5-advantages-of-hydroculture

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga