Taimede kasvatamise juurde kuuluva rohke info meeles pidamisest ning taimemäärajates tuhlamisest on saamas ajalugu. Erinevad mobiilirakendused on väärt abilised nii algajatele kui ka vilunud rohenäppudele. 

Tutvustame valikut kasulikest rakendustest, mis lihtsustavad nii toataime-entusiastide kui ka aiapidajate igapäevaseid toimetusi. Rakendused baseeruvad valdavalt inglise keelel, kuid on ülesehituselt selged ja kasutajasõbralikud. 

Lihtsalt leia oma vajadustele sobiv äpp, lae see oma nutiseadmesse ning alusta kasutamist! 

Taimede kiire tuvastamine

Märkasite pilkupüüdvat taime ja soovite teada selle nime? Lihtsaim viis on võtta appi mõni mobiiltelefoni kaamera kaudu erinevaid taimi tuvastav rakendus. Selliste rakenduste valik on ühtviisi kirju nii Android kui ka iOS seadmetele. 

Üheks hästi toimivaks äpiks on erinevates valdkondades laialt kasutatav Google Lens (Android, iOS) rakendus. Pole tarvis teha muud, kui rakendus avada ja suunata kaamera mõnele iseloomulikule taimeosale – õitele, viljadele või lehtedele –  ning rakendus suudab suure tõenäosusega tuvastada, millise taimeliigi või – sordiga on tegemist. Lisaks taime nimetusele pakub Google Lens juurde ka erinevat infot, mis teile huvi võiks pakkuda. Näiteks, kus taolist taime näha võib või osta saab. Antud rakenduse abil on lisaks taimedele endile võimalik edukalt tuvastada ka erinevaid taimekahjureid- ning haigusi.

Kitsamalt taimede tuvastamiseks mõeldud äppidest väärib kahtlemata nimetamist Pl@ntNet (Android, iOS), mis võimaldab hetkel tuvastada umbes 20 000 taimeliiki. Rakendus on mõeldud eeskätt looduses liikudes silma jäänud taimeliikide tuvastamiseks. Kuna äpp on loodud osana taimede bioloogilise mitmekesisuse uurimise teadusprojektist, siis on rakendust kasutades võimalik sealsesse teadmiste kogusse ka omapoolne panus jätta. Muuhulgas leiate äpist ka viiteid taimede kohta põnevat infot sisaldavatele veebilehtedele.

Rakendus FlowerChecker (Android, iOS) loob võimaluse lasta taim foto järgi tuvastada reaalsete inimeste, mitte tehisintellekti poolt. Taime tuvastamine oma ala ekspertide poolt on tasuline, vaid esmane ühe taime tuvastamine on kasutaja jaoks tasuta. 

Kuvatõmmised: Google Lens rakendus

Taimehoolduse meeldetuletused

Kas olete unustanud oma taimi õigel ajal kasta või väetada? Ilmselt on seda juhtunud ka kõige hoolsamatel taimesõpradel. Teie targaks abiliseks ja “äratuskellaks” võiks siinkohal olla rakendus Vera (Android, iOS). Äpp on ülesehituselt lihtne ning liigse infomürata. Saate luua oma taimedele ülevaatlikud taimeprofiilid ning seada üles erinevad taimehoolduse meeldetuletused. Antud äpi kasutamine eeldab siiski, et omate oma taimede kohta baasteadmisi ehk olete kursis kui sageli konkreetne taim kastmist ja väetamist vajab.  

Erinevalt rakendustest, mis pakuvad meeldetuletusi ainult kastmise ja väetamise kohta, laseb Garden Manager (Android) teil seadistada märguandeid märksa mitmekesisemateks taime-toimetusteks. Äpp võimaldab seadistada meelespead ka külvamise, ümberistutamise, kahjuritõrje, saagikoristuse, piserdamise, kärpimise ja paljude muude tegevuste jaoks. Muuhulgas jõuate rakenduse kaudu ka kiirelt läheduses paiknevate lillepoodide ning aiandite infoni.  

NB! Ärge unustage taimehoolduse meeldetuletusi seadistada ka oma töökohas paiknevatele taimedele –  kipub ju töiste tegevuste juures aeg eriti kiirelt ja märkamatult lendama ning taimede eest hoolitsemine tagaplaanile jääma.

Kuvatõmmised: Garden Manager rakendus

Sobivate taimede valimine ning ruumi taimedega kujundamine

Sobilike taimede leidmine elu- või tööruumidesse võib olla paras väljakutse. Siinkohal on abi mobiilirakendustest, mis jagavad infot erinevate taimede kasvutingimuste kohta ning aitavad kasutajal leida just oma ruumi jaoks sobilikud toataimed.  

Rohkete kasulike funktsioonidega rakendus Blossom (iOS) lisab teie loodud taimeprofiilidele kokkuvõtlikud hooldusjuhised. Ühe põneva funktsioonina võimaldab äpp mõõta nutiseadme kaamera abil ruumi erinevate piirkondade valguse intensiivsust – nõnda leiate igale taimele ruumis parima koha. Toataimede kohta infot koondav Indoor Plant Guide Pocket Edition (Android) on detailne digitaalne taimeentsüklopeedia, mis keskendub konkreetsete taimede kohta nõuannete ning hooldusjuhiste jagamisele. Põhjalikkusest tulenevalt tuleb rakenduse kasutamise eest ka paarieurone tasu välja käia.

Rakendus Plant Life Balance (Android, iOS) astub sammu veelgi kaugemale ning soovitab teie kodu- või kontoriinterjööri sobivaid taimi. Jäädvustage nutiseadme kaamera abil ruum, mille hetkeseisu ning inim- ja taimesõbralikkust soovite hinnata. Lisaks tuleb märkida lahtrisse info, kui palju taimi selles ruumis hetkel paikneb. Seejärel annab rakendus hinnangu ruumi kui elukeskkonna hetkeseisule – st kui rohelusest pakatav ehk tervistav see on ning milliste taimede abil võiksite olukorda parendada. Äpi  eesmärgiks on pakkuda välja konkreetse ruumi tingimustes edukalt hakkama saavad ning sinna ka visuaalselt sobituvad taimeliigid. Rakendus võimaldab visuaalselt katsetada oma ruumi tervet hulka erinevaid taimetüüpe ning kujunduslikke stiilimalle. Lisaks jagab äpp ka iga taime kohta hooldusnõuandeid. 

Kuvatõmmised: Plant Life Balance rakendus

Loodame, et leidsite artiklist mõne huvipakkuva rakenduse, mille funktsioone katsetada ning millest saab teile ja teie taimedele väärt abimees. Kuna artiklis leidis tutvustamist vaid väike osa taimesõbra “digitaalsetest aiatööriistadest”, siis julgustame teid ka laiemalt äpipoodides – Google Play’s (Android) ning App Store’is (iOS) – ringi vaatama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga