Igas kodus ja aias leidub tõenäoliselt rohket silmailu ja hingepaitust pakkuvaid taimi. Miks mitte lasta end inspireerida ja taim efektselt fotole jäädvustada? Pildistamiseks võib fotokaamera asemel julgelt kasutada nutitelefoni, kuna selle kasutamine on käepärasem, fotode kvaliteet enamasti hea ning tulemuse jagamine sõprade-tuttavatega kiire ja mugav. 

Selleks, et tuua fotol esile iga taime olemus ja lisada ka isikupärane puudutus, on meil varuks mõned lihtsad nipid ja soovitused.

1. Õige valgus on pool võitu

Lihtsaim viis on kasutada taimede ja looduse pildistamiseks loomulikku looduslikku päevavalgust. Parim aeg pildistamiseks on hommikupoolikul paar tundi pärast päikesetõusu ning õhtune “kuldne tund” ehk tunnike enne loojangut. Vältida tasub äärmusi ehk väga vähese valgusega aega ning intensiivse päikesepaistega keskpäevaseid tunde. Vähene valgus muudab foto teraliseks ning liigne valgus võib jätta objekti liialt tumedaks, tekitada soovimatuid varje ja peegeldusi. Hajusalt pilvise ilma korral on ka keskpäev valgustingimustelt fotojahiks soodne. 

2. Silmale meeldiv kompositsioon

Esmalt heida pilk suurele pildile ning otsusta, mida täpsemalt pildistada. On taimi, mis on visuaalselt mõjusamad grupina ja neid, mis justkui loodud sooloesinejaks. Foto kompositsiooni kujundades võiks järgida traditsioonilist ühe kolmandiku reeglit: lõigake mõttes pilt horisontaalselt ning vertikaalselt kolmeks ning paigutage foto peamine objekt – näiteks lilleõis – lõigete ristumispunkti ehk nn huvipunkti lähedale. Reegli eesmärk on vältida juhtobjekti sattumist foto keskele ning aidata seeläbi kaasa dünaamilise ja köitva tulemuse saavutamisele.

3. Ühtlane ja klaar taust

Selge ja puhas taust aitab hoida pildi fookuse taime lehestikul ja õitel. Iseäranis efektse tulemuse annab, kui asetada taim taustale, mis on ka ümbrispotiga sama värvi. Sedasi saab ümbrispott osaks taustsüsteemist ja tähelepanu koondub jäägitult taimele Välitingimustes võib fotole ühtlase tausta luua taeva või majaseina abil. Lihtsast ja ühtlasest taustast veelgi olulisem on, et foonil ei paikneks häirivaid, korrastamata detaile. Vaataja märkab ka väikeseid segavaid elemente, sõltumata sellest, kas need on fookuses või mitte.

4. Ootamatu vaatenurk

Sageli on kiusatus teha foto silmade või õlgade kõrguselt. Omanäolisema ja üllatuslikuma tulemuse võib saavutada, kui pildistada taime näiteks ülalt või alt. Pildistades taime näiteks konna või liblika perspektiivist, jõuate ka ise lähemale taime ümbritsevale väikesele maailmale, mis on sageli põnev ja avastamist väärt. Erinevate rakursside katsetamine loob hea võimaluse tekkivate varjude vähendamiseks või ka esile toomiseks.

5. Mine päris ligi!

Looduse võlu seisneb selles, et kõik on lähemal vaatlusel ainulaadne. Meie võimuses on seda “arhitektuuri” jäädvustada ja inspiratsiooni allikana kasutada. Makrofoto ehk lähivõte annab hea võimaluse rõhutada taimede kordumatud mustreid, tekstuure ja kõnekaid pisidetaile. Ühest küljest on lähivõtted väga kunstilised, teisalt annavad võimaluse avastada läbi kaamerasilma seda, mida igapäevaselt taime juures palja silmaga ehk ei märkagi.  

6. Kordused

Sarnaste elementide – näiteks sarnaste toataimede või paralleelselt kulgevate lillerivide –   kordused jäävad fotol mõjuma kunstilise ja suursugusena. Selleks, et elementidest moodustuks süsteemne muster, võiks neid olla vähemalt kolm. Korduvaid objekte tasub pildistada erinevate nurkade alt, et hiljem otsustada, milline vaade kõige ilmekamalt mustri esile toob. Kordust saab kasutada rütmi, ühtsuse ning harmoonia loomiseks ja edasi andmiseks. Korrapärased mustrid loovad meile selles kaootilises maailmas harmoonilise pidepunkti. Seetõttu on kordus enamasti vahend, mida kasutatakse vaataja rahustamiseks ja meelte kosutamiseks. 

7. Tugevad värvikontrastid

Taime lehtede ja õite värvusega vastanduvad pinnad ja taimeanumad loovad hea võimaluse taim efektselt esile tuua. Värvikontrastide nagu roheline-punane ja sinine-kollane kasutamine viib tavapäraselt mõjusa ja pilkupüüdva tulemuseni. Tugevad värvikontrastid mõjuvad ärksa, ning isegi dramaatilisena.  Ka ise taimede taustal, näiteks metsaroheluses, poseerides lisab erksates toonides riietus või aksessuaar fotole mõnusalt särtsu.

8. Peeglike, peeglike…

Looduses leiduvad põnevaid “peegleid”, näiteks vihmapiisad, lombid ja suuremad veesilmasid, aitavad taime ilu fotodel võimendada. Ka väike veepiisk lehel mahutab endasse kogu ümbritseva, tuleb vaid piisavalt lähedalt vaadata. Toataimede veega piserdamine ning üksikute veepiiskade lisamine lehtedele või õitele mõjub visuaalselt ka fotole elavdava ja värskendavana. Siseruumis võib taimed asetada fotosessiooniks peeglite ja teiste klaaspindade lähedale. Peegelpinnad aitavad taime visuaalselt mitmekordistada – näidata õblukest taime kogukamana või teha ühest taimest justkui mitu.

9. Sarnaste värvitoonide kombineerimine

Liigilt sarnaste, kuid värvivarjunditelt erinevate taimede kõrvuti seadmine lisab fotole sügavust ja köidab pilku. Jõuliste kontrastideta fotod mõjuvad rahulikena ning neil on hea oma pilku puhata. Kombineerides erinevaid mahedate toonierinevustega sukulente või lehtdekoratiivseid taimi võib jõuda muinasjutuliselt kauni tulemuseni.

10. Inspireeriv taimedžungel

Kui tuppa, rõdule või terrassile on kogunenud külluslik valik erinevaid taimi, pole vaja kõhelda ning need koos pildile püüda. Lopsakad suuremõõtmelised taimed ning lookas lilleriiulid – selline taimedžungel on tubli saavutus ja paljude taimesõprade jaoks põnev vaatamisväärsus. Mustritelt ja tekstuuridelt kirjut pilti aitab tasakaalustada mõni kontraste loov sisustuselement või puhas, objektideta pind.

11. Varjude mäng

Varjud omavad suurt visuaalset jõudu ja loovad salapärase meeleolu. Taimede poolt tekitatavad varjud võivad olla väga kõnekad ja jutustada suurema osa taime loost – seega võib mõnikord osutuda piisavaks ka üksnes varjude pildistamine. Lihtsa kompositsiooni korral objekt ja selle siluett siiski täiendavad üksteist, moodustades kaunilt kontrastse koosluse.

12. Eksperimenteeri ja naudi protsessi!

Enamasti juhtub, et pildistama asudes mängib olukord ise suurepärased võimalused kätte – näiteks lendab taimele mõni uhke putukas või avastad taime juures miskit uut ja eriti paeluvat. Tasub katsetada erinevaid nurki, kompositsioone ja vahekaugust, kuni viimaks saabub äratundmine – just see on õige! Lihtsalt naudi protsessi ja naerata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga